Muhalefette HDP çıkmazı

MHP ile CHP arasındaki koalisyon olasılıkları MHP'nin HDP'ye kapıları tamamen kapatması üzerine çıkmaza girdi. AK Parti, iki parti ile de görüşmelerini sürdürürken partilerin açıkladıkları 'Kırmızı çizgilerinin' de yumuşadığı belirtiliyor.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 21 Haziran 2015 08:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Muhalefette HDP çıkmazı

Nevin Bilgin

Başkentte koalisyon trafiği devam ediyor. CHP ile MHP arasında dışarıdan HDP destekli formül MHP lideri Devlet Bahçeli'nin CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun "başbakan olsun" çağrısına rağmen HDP nedeniyle rafa kalkmış görünüyor. Bu nedenle CHP ile MHP arasındaki trafik sona erdi. Görüşmeler AK Parti ve CHP, AK Parti ve MHP arasında devam ediyor. Azınlık hükümeti formülleri de şimdilik son çare olarak bekletiliyor.

CHP ile sorun 'eşit dağılım'da

MHP ile görüşmelerin kesilmesi üzerine CHP'de ibre AK Parti'ye kaydı. CHP'nin 14 madde olarak sıraladığı ve görüşmelerde masaya koyacağı ilkeler konusunda iki tarafta da yumuşama olabileceği sinyali oluştu.CHP ile AK Parti arasındaki görüşmelerde Kılıçdaroğlu'nun sıraladığı 14 ilke konusunda bir sıkıntı olmazken, sorun 'dönüşümlü başbakanlık' ve bakanlıkların 2 parti eşit dağıtılmasında yaşanıyor. CHP'nin özellikle Adalet ve Milli Eğitim Bakanlıklarını almak istediği de konuşuluyor.

MHP'de kırmızı çizgi

AK Parti bir yandan da çözüm süreci ve cumhurbaşkanının anayasal çizgisine çekilmesi şartları koşan MHP ile görüşmelerini devam ettiriyor. Çözüm sürecinin şimdilik askıda görüntüsü ve sürecin Meclis ayağına kaydırma gibi formüllerle aşılabileceği önerisi getiren AK Parti ile MHP arasındaki temel sorun ise MHP lideri Devlet Bahçeli'nin öne sürdüğü "cumhurbaşkanının anayasal" sınıra çekilmesinden kaynaklanıyor. 4 bakanla ilgili soruşturma komisyonu kurulması konusunda ise AK Parti'den de evet diyebileceği bu nedenle önemli bir sorun oluşturmadığı dile getiriliyor.

HDP 'azınlık' peşinde

HDP ise kurulacak hükümetlere dışarıdan destek vererek söz sahibi olması, böylece kendisini daha da güçlendirmenin peşinde. Bahçeli'nin içerden ve dışarıdan desteğine kapıları kapattığı HDP de ise görüşmeler AK Parti ve CHP kurmaylarıyla sürüyor.

'Bu siyasi bir rüşvettir'

Öte yandan MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun Devlet Bahçeli'ye 'Başbakan sen ol' teklifinin 'Siyasi rüşvet' olarak tarihe geçeceğini söyledi. Yalçın, "MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yi çıkarcı beklentiler içinde gösteren bu manevrayı nezaketsiz bir çıkış olarak değerlendiriyoruz" dedi.

GÜRSEL TEKİN: Bahçeli'nin tavrını millet takdir edecek

CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun koalisyon ihtimalleri çerçevesinde MHP lideri Devlet Bahçeli'ye başbakanlık teklifiyle ilgili, "Bahçeli, kabul etmeyeceğini ifade etmiş. Millete havale ediyoruz, millet takdir edecek" dedi. Darülaceze'yi ziyaret eden Tekin burada yaptığı açıklamada sürecin henüz başlamadığını belirterek " Başka olasılıklar. Daha süreç başlamış değil, önümüzdeki günlerde büyük olasılıkla ayın 25. süreç başlayacak. Daha yetki verilmemiş. Yetki kime verilecek? Yetkiyi alan, süreci nasıl işletecek? Biraz zamana ihtiyaç var, hep beraber göreceğiz." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber